Despre Bragadiru

Primăria Bragadiru / Despre Bragadiru

Situata in sudul Romaniei, pe meleagurile manoase ale Campiei Burnazului, in partea nordica a Luncii Dunarii, pe malul stang al raului Vedea, comuna Bragadiru din judetul Teleorman atrage privirea prin aspectul sau placut si bunastarea gospodariilor.Pozitia pitoreasca din triunghiul imaginar Giurgiu-Zimnicea-Alexandria,  la jumatatea drumului dintre aceste orase, da un farmec deosebit acestei zone.

Traversata in vechime de mari drumuri comerciale ce legau orasele Zimnicea cu Giurgiu, Turnu Magurele cu Giurgiu, existenta unei biserici construita din caramida inainte de anul 1800, a zalhanalei ( abator pentru taierea vitelor si prelucrarea carnii- cca. 2000 de capete pe an), au conferit localitatii un bun statut comercial. Reputatia locuitorilor de buni gospodari si intreprinzatori, cu o moralitate superioara celor din alte sate, a condus la dezvoltarea localitatii indiferent de situatia politica a vremii.

 

Astfel, inainte de nationalizarea din anul 1948, la Bragadiru existau:
4 mori, 2 prese de ulei, 5 tractoare, 4 darace de lana, 7 batoze si vapoare pentru treierat, 4 dogarii, o tabacarie, 2 rotarii, 16 cazane de tuica si 2 de magiun, 22 pravalii, 15 carciumi, 6 cismarii, 8 cojocarii si croitorii, o fabrica de lumanari si colonial.

Desi numarul locuitorilor a scazut, cauza principala fiind migrarea tinerilor catre orase si in tarile europene, agricultura ocupa locul principal in activitatea economica. Pamantul este lucrat in exploatatii mari, in asociatii agricole, o buna parte insa este lucrat si individual, indeosebi in legumicultura, bragadirenii asigurand piata cu legume in orasele Alexandria, Giurgiu si chiar Bucuresti. Au fost intreprinse masuri de sprijinire a legumicultorilor si crescatorilor de animale pentru obtinerea fondurilor necesare dezvoltarii acestora. Cele peste 200 de societati comerciale, persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, cuprind meserii si ocupatii necesare vietii locale si demonstreaza in acelasi timp harnicia si priceperea locuitorilor.

Incepand cu anul 2017, beneficiind si de sprijinul total al Consiliului Local , am demarat o serie de proiecte mari, ambitioase pentru localitate in ce priveste infrastructura acesteia( apa,canalizare,asfaltare):

– realizarea retelei de Alimentare cu apa, lucrare receptionata in anul 2019
– realizarea retelei de canalizare, lucrare receptionata in anul 2022
– in anul 2021 demareaza doua mari mari proiecte de asfaltare a strazilor din localitate iar in anul 2023 apar primele strazi modernizate si asfaltate in comuna Bragadiru

La sfarsitul anului 2019 se finalizeaza si se da in folosinta la Scoala Bragadiru un Grup sanitar modern , parter + etaj,cu acces din incinta scolii, pana atunci scoala avand unul impropriu la distanta de cladirea acesteia. Si tot incepand cu anul 2017 , se stabileste Ziua Comunei Bragadiru, o sarbatoare anuala a localitatii, pe data de 21 Mai
In cadrul activitatilor educative si gospodaresti s a pastrat o stransa legatura cu scoala si a fost sprijinita anual cu fonduri pentru buna functionare a acesteia. De asemenea, respectand vointa elevilor, a parintilor si a cadrelor didactice pentru continuarea traditiilor locale, au fost sprijiniti in a infiinta formatia de dansuri populare ,, Mugurasii Bragadirului” si procurarea de costume nationale. Formatia s a bucurat de un real success in spectacolele prezentate la diferite concursuri, inclusive la televiziune, facand cunoscut numele localitatii noastre in toata tara.

In domeniul sanatatii, cu fonduri locale, s a reusit renovarea fostei locatii a primariei si am reusit sa aducem Centrul de permanenta medicala in Bragadiru, dotandu l la standarde moderne, asigurand asistenta medicala permanenta si pentru comunele limitrofe, urmand ca in acest an in vecinatatea acestuia, sa infiintam si un Centru pentru Situatii de Urgenta (ISU) dotat cu ambulanta si autospeciala de pompieri.
In plan sportiv , procuparea noastra s a materializat prin amenajarea unei baze sportive moderne pentru desfasurarea competitiilor sportive , atat pe plan local , cat si judetean.

Share This
Sari la conținut